تامین نیازهای مالی و امور مرتبط با آن یکی از مهمترین ارکانها در جهان کسبوکار است. به عبارت دیگر تمامی فعالیتهای سازمانی به نحوی وابسته به امور مالی است. چگونگی مدیریت مالی در مشاغل مختلف همیشه یک دغدغهی بزرگ برای مدیران محسوب میشود و اگر صاحبان کسبوکار از نظر مالی دچار مشکل شوند کل مجموعه دچار دردسر بزرگی خواهد شد.
مدیریت مالی چیست؟
مدیریت مالی به معنای برنامهریزی، سازماندهی، هدایت و کنترل فعالیتهای مالی، مثل تامین بودجه شرکت است. به زبان ساده اعمال اصول مدیریت عمومی در منابع مالی شرکت یا مجموعه را مدیریت مالی میگویند. مدیریت مالی همان اقتصاد کاربردی محسوب میشود که باید با به کار گیری مبانی و مفاهیم اقتصاد کوچک و کلان و دیگر مسائل اقتصادی در امور مالی کسبوکار انجام گیرد.
مدیرت مالی در مجموع به 3 دسته تقسیم میشود:
- مدیریت مالی کسبوکار: بر فرآیند مالی بنگاههای کسبوکار متمرکز است که در نهایت به تصمیمگیریهای کلان مالی در مجموعههای مختلف تجاری منجر خواهد شد. کنترل و حفظ نقدینگی شرکت، مدیریت امور مرتبط با بانکها، و… را شامل میشود.
- سرمایهگذاری: بیشتر در حوزهی سهام و قیمتگذاری اوراق بهادار از این بخش مدیریت مالی استفاده میشود. به عنوان مثال ممکن است وظیفه یک مدیر سرمایهگذاری ارزش گذاری سهام و یا ارزیابی سبد سرمایه گذاری باشد.
- موسسات مالی: بیشتر به سازمانها و شرکتهای بزرگ مثل بانکها تعلق دارد.
ویژگیهای مدیریت مالی
- دانشی تحلیلی مبتنی بر اصول اقتصادی است.
- دائما در حال تغییر است.
- دارای چشمانداز جهانی است.
- چگونگی استفاده از بهینه از داراییهای مالی و افزایش بهرهوری سرمایهگذاری است.
- از گزارشات امور مالی به عنوان رکن اصلی تصمیم گیریها استفاده میشود.
تاریخچه مدیریت مالی
تاریخ رسمی برای علم مدیریت کردن امور مالی وجود ندارد. از گذشته بسیار دور تا به امروز تمامی پادشاهان و افراد تاثیرگذار و ثروتمند هر جامعهای میتوانستند پول و اندوخته خودشان را به خوبی مدیریت کنند. البته مدیریت مالی در دهه 90 میلادی وارد دانشگاه ها شده است.
سیر تکاملی مدیریت مالی
- مدیریت مالی رشتهای نسبتا جدید است و از شاخههای علم مدیریت است.
- مدیریت مالی آنگونه که در حال حاضر به کار میرود بر تصمیمگیریها استوار است و از ابزارها و روشهای تجزیه و تحلیل دادهها، کامپیوتر و حسابداری استفاده مینماید.
- حرکت رو به جلو و مستمر همچنین سرعت پیشرفتهای اقتصادی این پیام را با خود دارد که مدیریت مالی نقش مهمی در رشد و گسترش این رشته داشته است.
اهداف مدیریت مالی
- مدیریت مالی مربوط تامین، تخصیص و کنترل منابع مالی است. بر همین اساس اهداف آن را میتوان اینطور تعریف کرد.
- کنترل و اطمینان از تزریق منابع مالی به صورت منظم و مناسب
- کنترل استفاده بهینه از منابع مالی
- برنامهریزی یک ساختار منسجم جهت تعادل نسبی بین سرمایه و بدهی
- اطمینان از ایمنی در سرمایهگذاری با توجه به نرخ بازگشت مناسب سرمایه
تاثیر فناوری در مدیریت مالی
یکی از شاخصههای زندگی امروز نفوذ فناوری در تمامی ابعاد و جنبههای زندگی بشر است که موجب تغییر و تحول فراوانی در کسبوکارهای مختلف شده است. تشدید رقابت و تغییر در تکنولوژی، مجموعهها و مشاغل گوناگون را بر آن داشت تا از فناوریهای جدید برای افزایش کارایی و بهرهوری استفاده نمایند. استفاده از انواع نرمافزارهای مالی و ورود محاسبات کامپیوتری و برنامهریزی ریاضی، از نمونههای ورود فناوری به مدیریت مالی است. امروزه فناوری مالی Financial Technoligy که به اختصار Fintech (فینتک) نامیده میشود، از سوی شرکتهای استارتآپی فعال در این زمینه با استقبال مواجه شده است. فناوری مالی از نگاه شده اقتصادی نوعی صنعت به حساب میآِید که با هدف بهبود عملکرد خدمات مالی با کمک فناوریهای نوین تشکیل شده است. به عبارت دیگر فناوری مالی مترادف با نوآوری در خدمات مالی است.
سخن پایانی
همانطور که در بالا اشاره شد مدیریت مالی علمی جدید است که امروزه ترکیبش با فناوری و تکنولوژی باعث شده جای خود را در میان کسبوکارها باز کند و صاحبان مشاغل با برنامه ریزی و مدیریت مالی نوین به فکر رشد و گسترش شغل خود باشند. در واقع این طور میتوان گفت که مدیریت مالی قلب تپندهی هر مجموعهای است که میخواهد در کوران رقابت باقی بماند و حرفی برای گفتن داشته باشد. برای مطالعهی دیگر مقالات اقتصادی به سایت jilapoz سر بزنید. همچنین جهت خرید دستگاه کارتخوان یا کشلس و راهنمایی بیشتر با همکاران ما در تمدن تجارت الکترونیک ژیلا در ارتباط باشید.